Δημιουργώντας μια νέα πλατφόρμα συνεργασίας και διαλόγου
Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Πεκίνο, στις 12-15 Μαΐου, 2017, για να παραστεί στο Φόρουμ υψηλού επιπέδου Belt and Road. Παράλληλα, είχε διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, καθώς και με άλλους αξιωματούχους που παρέστησαν στο φόρουμ.
(Φωτογραφίες AΠΕ-ΜΠΕ /Γραφείο πρωθυπουργού/ Andrea Bonetti)
Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Πεκίνο στις 12-15 Μαΐου για να συμμετάσχει στο Φόρουμ υψηλού επιπέδου Belt and Road. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός μίλησε στην ολομέλεια του Φόρουμ αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και έκανε δύο ακόμη παρεμβάσεις, μία σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Συνεργασία συνδεσιμότητας για διασυνδεδεμένη ανάπτυξη» και μία κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας με θέμα «Πολιτιστικές ανταλλαγές και οικοδόμηση ανθρώπινων δεσμών».
Επιπλέον, στο Πεκίνο ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ.κ. Xi Jinping and Li Keqiang, απηύθυνε χαιρετισμό στο 2ο Ελληνικό Κινεζικό Φόρουμ Πόλεων καθώς και κατά την τελετή εγκαινίων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου (BFSU).
Διμερείς συναντήσεις με κινέζικη ηγεσία
Ευρισκόμενη στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κόμβο στον οικονομικό, ενεργειακό και πολιτιστικό τομέα. Έτσι, μπορεί να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ Κίνας και Ευρώπης, τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο κ. Xi Jinping στις 13 Μαΐου 2017. Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας με το Πεκίνο, καθώς το στρατηγικό όραμα της Κίνας συμπίπτει με εκείνο της Ελλάδας.
Από την πλευρά του, ο Κινέζος Πρόεδρος κ. Xi Jinping χαιρέτισε το ιδιαίτερο δυναμισμό που χαρακτηρίζει τις σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει βασικό ρόλο στη διεθνή σκηνή και είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους εταίρους της Κίνας. Ο Κινέζος Πρόεδρος εξήρε ιδιαίτερα τον ρόλο του λιμανιού του Πειραιά, επισημαίνοντας τον στόχο να καταστεί το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο προσελκύοντας νέες επενδύσεις από την Κίνα για την περαιτέρω ανάπτυξή του και τόνισε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Κίνας.
Στα σοβαρά βήματα που έγιναν κατά το τελευταίο έτος για την περαιτέρω ανάπτυξη σχέσεων Ελλάδας-Κίνας, των οποίων τα θεμέλια βασίζονται στους πολιτισμούς των δύο χωρών, αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον Κινέζο πρωθυπουργό κ. Li Keqiang. Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι Υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας κ. Στέργιος Πιτσιόρλας και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις κ. Γιώργος Τσίπρας.
2ο Ελληνικό-Κινέζικο Φόρουμ Πόλεων
«Θέλουμε μια στρατηγική και μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στο 2ο Ελληνο-Κινεζικό Φόρουμ Πόλεων, στο Πεκίνο στις 13 Μαΐου. Μια τέτοια συνεργασία μπορεί να οικοδομηθεί μέσα από στενότερους δεσμούς σε όλους τους τομείς, τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας τις σημαντικές συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές για την ενέργεια, τις υποδομές και τις τηλεπικοινωνίες και προτείνοντας την επέκτασή τους στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής. Σε αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να αξιοποιηθεί το Έτος πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας-Κίνας 2017, ενώ, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα στην φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Εγκαίνια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο BFSU
Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στο Πεκίνο, ο κ. παρέστη στην τελετή εγκαινίων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου BFSU). Το BFSU γιορτάζει φέτος τη 10η επέτειο του προπτυχιακού στην ελληνική γλώσσα. Το νέο Κέντρο θα επικεντρωθεί στη μελέτη όλων των πτυχών της ελληνικής πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής πραγματικότητας, με στόχο την ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη των ελληνο-κινεζικών σχέσεων.
Στην ομιλία του, ο Πρωθυπουργός εξήρε το ρόλο των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων στην επιδίωξη μιας βαθύτερης κατανόησης μεταξύ της σύγχρονης Ελλάδας και της Κίνας, μέσω της ιστορίας και του πολιτισμού τους. Αξιοποιώντας την εμπειρία του παρελθόντος, όταν ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και η επιστήμη μαζί με τις επαφές και τις ανταλλαγές μεταξύ των λαών αποτέλεσαν τη βάση του παραδοσιακού Δρόμου του Μεταξιού, που συνέδεε την Κίνα με την Ευρώπη, και την Ελλάδα σε κεντρικό ρόλο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι σήμερα Η ευεργετική συνεργασία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road δεν μπορεί παρά να στηριχθεί στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τις επαφές μεταξύ των λαών μας και, ιδίως, μεταξύ των νέων ανθρώπων.