Μορφωτικές, Πολιτιστικές Σχέσεις και Απόδημος Ελληνισμός

Greece-China Culture Exchanges

 

2017 – Έτος Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας – Κίνας

Στο πλαίσιο της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης των δύο χωρών, το 2017 ανακηρύχθηκε έτος πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας. Κατά την διάρκειά του προγραμματίζεται σειρά εκδηλώσεων και στις δύο χώρες, με στόχο την προβολή του πολιτιστικού πλούτου αμφοτέρων και, μέσω αυτής, την καλύτερη γνώση της ιστορίας και της φυσιογνωμίας των δύο λαών.

 

Ο ελληνικός και κινεζικός πολιτισμός αποτελούν δύο από τους αρχαιότερους  πολιτισμούς στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι διμερείς μορφωτικές-πολιτιστικές σχέσεις διέπονται από την Συμφωνία Πολιτιστικής Συνεργασίας που υπεγράφη το 1978 και υλοποιείται με Εκτελεστικά Προγράμματα τριετούς διαρκείας.

Έχουν επίσης υπογραφεί:

 Στον εκπαιδευτικό τομέα:

  • το 2005, Μνημόνιο Συνεργασίας που στοχεύει στην περαιτέρω διεύρυνση των εκπαιδευτικών σχέσεων ιδιαίτερα στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης.
  • το 2012, Πρωτόκολλο Εκπαιδευτικής Συνεργασίας για την περίοδο 2012-2015.

 Στον πολιτιστικό τομέα:

  • το 2008, Μνημόνιο Συνεργασίας για την πρόληψη κλοπής, παράνομης ανασκαφής, εισαγωγής και εξαγωγής πολιτιστικών αγαθών
  • το 2010 ανανεώθηκε το Πρωτόκολλο Πολιτιστικών Ανταλλαγών για την περίοδο 2011-2013.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Πεκίνο, τον Ιούλιο 2016, υπεγράφησαν οι εξής συμφωνίες Ελλάδας-Κίνας στον τομέα της πολιτιστικής συνεργασίας:

  • Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Κρατικής Υπηρεσίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κίνας για την Προστασία της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
  • Μνημόνιο Κατανόησης για την Συνεργασία μεταξύ της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας  και  της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Κίνας.
  • Επιστολή εκδήλωσης Πρόθεσης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Capital Museum του Πεκίνου για την φιλοξενία της Έκθεσης «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», στο Πεκίνο το 2018.
  • Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Επιστημών και Τεχνολογίας της Κίνας για τη συνεργασία στις Επιστήμες, την Τεχνολογία και την Καινοτομία.

Στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης λειτουργεί ‘Εδρα Νεοελληνικών Σπουδών τετραετούς φοίτησης, η οποία ιδρύθηκε το 1972. Στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου λειτουργεί, από το 2001, Κέντρο Ελληνικών Σπουδών. Στο Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών του Πεκίνου λειτουργεί Έδρα ελληνικής γλώσσας.

Σε αρκετά πανεπιστήμια διδάσκονται Αρχαία Ελληνικά, Ελληνική Ιστορία και Φιλοσοφία.  Ειδικότερα, στο Πανεπιστήμιο Nankai στο Tianjin συστάθηκε, το 1992, Έδρα Βυζαντινών Σπουδών στο τμήμα της Ιστορίας

Το 2008, ιδρύθηκε το Ινστιτούτο «Κομφούκιος», στην Αθήνα, με έδρα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,  ενώ από το 1991 διδάσκεται η κινεζική γλώσσα στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παράλληλα, το 2014, υπεγράφη διμερής Συμφωνία για την Αμοιβαία Ίδρυση Πολιτιστικών Κέντρων.

Μεταξύ των ΑΕΙ των δύο χωρών έχουν υπογραφεί Μνημόνια Συνεργασίας, όπως των Πανεπιστημίων Πελοποννήσου και JiaoTong, της Βιβλιοθήκης του Κέντρου Πληροφόρησης του Ιονίου Πανεπιστημίου και της Βιβλιοθήκης της Σαγκάης, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με το Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών Σαγκάης και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με το Πανεπιστημίου Fudan.

Μείζον πολιτιστικό γεγονός υπήρξε η διοργάνωση του Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδος στην Κίνα (Σεπτέμβριος 2007-Αύγουστος 2008) σε συνδυασμό και με τους εκεί τελούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ελλάδα ήταν η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Πεκίνου το 2008 και η Κίνα ήταν η τιμώμενη χώρα στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης το 2010.