Το ΕΜΣΤ ταξιδεύει στο Πεκίνο

Χρόνος Ανάγνωσης
λιγότερο από
1 λεπτό

Το ΕΜΣΤ ταξιδεύει στο Πεκίνο

Προωθώντας την ελληνο-κινεζική συνεργασία στην Τέχνη, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει έκθεση στο κινεζικό μουσείο NAMOC έως τις 17.1.2019

Στο εμβληματικό National Art Museum of China (NAMOC), εγκαινιάσθηκε, στις 27 Νοεμβρίου, η έκθεση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), με τίτλο Εν αρχή ην ο Λόγος. Έννοιες – Εικόνες - Γραφές”. Η έκθεση διαρθρώνεται γύρω από 40 Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και περίπου 80 έργα, τα οποία ανήκουν στη μόνιμη συλλογή του ΕΜΣΤ. Πραγματοποιείται δε, στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας και αποτελεί συνέχεια της συνεργασίας των δύο Μουσείων, που ξεκίνησε το 2017 με την Έκθεση “Κινεζική Ζωγραφική XIEYI. Αριστουργήματα από το Εθνικό Μουσείο Τεχνών της Κίνας”, που φιλοξενήθηκε στο ΕΜΣΤ από τον Σεπτέμβριο ως τον Νοέμβριο του 2017.

Μιλώντας στα εγκαίνια, η διευθύντρια του ΕΜΣΤ κα Κατερίνα Κοσκινά αναφέρθηκε στην πρωτότυπη προσέγγιση της έκθεσης η οποία αποσκοπεί στην ανάδειξη της παγκοσμιότητας της καλλιτεχνικής σύλληψης και έκφρασης με παρανομαστή την γλώσσα, και τον λόγο όπως εμφαίνεται και στον τίτλο της έκθεσης. Όπως σημείωσε, στόχος είναι οι πολυεπίπεδες αναγνώσεις των εκθεμάτων να αποτελέσουν αφετηρία για δημιουργικό και γόνιμο προβληματισμό των επισκεπτών της Έκθεσης και για διεύρυνση της οπτικής και του πνεύματος που μόνο η Τέχνη μπορεί να προσφέρει.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο κ. Γεώργιος Αρναούτης, Σύμβουλος Α' της ελληνικής πρεσβείας στην Κίνα αναφέρθηκε στις πολυάριθμες πολιτιστικές δράσεις και επισκέψεις Κινέζων και Ελλήνων καλλιτεχνών στις δύο χώρες, κατά τα τελευταία έτη. Το κομμάτι των ανταλλαγών και συνεργασιών στο πεδίο των Καλών Τεχνών, σημείωσε ο ίδιος, κατέχει αναμφίβολα περίοπτη θέση όχι μόνο στον τομέα των ελληνοκινεζικών πολιτιστικών σχέσεων, αλλά και ευρύτερα στον τομέα των επαφών μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών (people-to-people contacts), ο οποίος περιλαμβάνεται και στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε η Ελλάδα με την Κίνα στο Πεκίνο τον περασμένο Αύγουστο.

Τέλος, το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής του CPPCC, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Κινέζων Καλλιτεχνών και  Πρόεδρος της Εθνικής Πινακοθήκης Κίνας, κ. Wu Weishan αναφέρθηκε στη σημασία ελληνικού πολιτισμού στην εξέλιξη των παγκόσμιων ιδεών και πνεύματος, περιλαμβανομένων των Καλών Τεχνών, ενώ επεσήμανε την ολοένα στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στον πολιτιστικό τομέα, κάτι που, όπως είπε,  αποτυπώνεται στην έκθεση του ΕΜΣΤ στο Πεκίνο.

Η έκθεση θα παρουσιάζεται στο NAMOC έως τις 17 Ιανουαρίου, 2019.