Διμερείς Σχέσεις

Υψηλού επιπέδου συνάντηση Ελλάδας-Κίνας (23 Μαΐου 2018)

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης υπογράφηκε το Σχέδιο Δράσης 2018-2020 μεταξύ Ελλάδας-Κίνας με στόχο την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία των δύο χωρών.

Σε ανώτατο υπουργικό επίπεδο συμφωνήθηκε ότι η επιστήμη, η τεχνολογία και η καινοτομία αποτελούν οδηγό για την βιώσιμη ανάπτυξη και συνεργασία των δύο χωρών, καθώς και για την περαιτέρω εμβάθυνση της ήδη αναπτυγμένης στρατηγικής συνεργατικής σχέσης τους η οποία ενισχύεται από την πρωτοβουλία του Πεκίνου με τον τίτλο «One Belt - One Road».

Ο πολιτισμός και οι ιστορικές σχέσεις αποτελούν τη βάση των στέρεων διμερών σχέσεων

Οι ελληνοκινεζικές σχέσεις και η δυναμική τους στο επίκεντρο συνέντευξης του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κίνα, κ. Λεωνίδα Ροκανά στην αγγλόφωνη κινεζική ε/φ Global Times.

Μακροπρόθεσμος και αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος η Ελλάδα για την Κίνα

Ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Zou Xiaoli στην δεξίωση στην κινεζική πρεσβεία για τον εορτασμό 68ης επετείου από την ίδρυση της ΛΔΚ και της 45ης επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας- Ελλάδας.

«Η Ελλάδα είναι η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη»

Αισιόδοξος για την προοπτική αναβάθμισης των ελληνοκινεζικών σχέσεων δηλώνει ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας. Προσβλέπει στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην κινεζική αγορά όπως επίσης σε μια πολυεπίπεδη ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, από τον τομέα του πολιτισμού μέχρι την τεχνολογία.

Τσάιναταουν στην Θεσσαλονίκη για τους τουρίστες

[Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Η Θεσσαλονίκη ήταν παντελώς άγνωστη στην κινεζική αγορά. Ωστόσο με μικρά βήματα, ο Δήμος αναπτύσσει πρωτοβουλίες που θα την καταστήσουν ορατή στον κινεζικό χάρτη επενδύσεων. Ανάμεσα σε αυτές η συμμετοχή σε εκθέσεις, οι επισκέψεις, η ενεργή συμμετοχή του ΑΠΘ σε προγράμματα αλλά και η ενθάρρυνση της μετατροπής της περιοχής της οδού Αισώπου σε μια πραγματική Chinatown.

Έχετε επενδύσει στην εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης. Το άνοιγμα αφορά και την Κίνα; Με ποιον τρόπο; 

«Το λιμάνι του Πειραιά είναι η αιχμή του δόρατος της ελληνοκινεζικής συνεργασίας»

«Ο Πειραιάς είναι για την Κίνα η πόρτα εισόδου της στην Ευρώπη», τονίζει ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης που, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Πεκίνο, διαπίστωσε το έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στον δήμο του.

«Ισχυρό το κινεζικό επενδυτικό ενδιαφέρον»

[Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ]

«Η γεωγραφική θέση της χώρας μας την καθιστά φυσική γέφυρα Ευρώπης και Ασίας και προνομιακό εταίρο για το κινεζικό εμπόριο», σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Και περιγράφει την ελληνική στρατηγική για την αξιοποίηση αυτών των πλεονεκτημάτων.

Για την «στρατηγική συνεργασία» Ελλάδας-Κίνας ακούμε εδώ και πολύ καιρό. Τι έχει αλλάξει τον τελευταίο χρόνο;

«Είμαστε ακόμη στην αρχή ως προς τις σχέσεις μας με την Κίνα»

Πριν γίνει Περιφερειάρχης Αττικής η Ρένα Δούρου είχε την ευθύνη του τομέα εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δίνει προτεραιότητα στην διπλωματία της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας. Επενδύει στην εξωστρέφεια και εργάζεται για την δημιουργία ισχυρών διαύλων συνεργασίας με την Κίνα.

Εμβάθυνση των ελληνοκινεζικών σχέσεων με τη διπλωματία των πόλεων

Η 45η επέτειος εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων της Ελλάδας με την Κίνα εορτάστηκε στις 12 Ιουνίου 2017, σε εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η οποία περιελάμβανε τη μουσική παράσταση της New Oriental Chinese Music Scene, της Λαϊκής Κυβέρνησης του Δήμου Σαγκάης.