Διμερείς Σχέσεις

«Η Ελλάδα είναι η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη»

Αισιόδοξος για την προοπτική αναβάθμισης των ελληνοκινεζικών σχέσεων δηλώνει ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας. Προσβλέπει στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην κινεζική αγορά όπως επίσης σε μια πολυεπίπεδη ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, από τον τομέα του πολιτισμού μέχρι την τεχνολογία.

Τσάιναταουν στην Θεσσαλονίκη για τους τουρίστες

[Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Η Θεσσαλονίκη ήταν παντελώς άγνωστη στην κινεζική αγορά. Ωστόσο με μικρά βήματα, ο Δήμος αναπτύσσει πρωτοβουλίες που θα την καταστήσουν ορατή στον κινεζικό χάρτη επενδύσεων. Ανάμεσα σε αυτές η συμμετοχή σε εκθέσεις, οι επισκέψεις, η ενεργή συμμετοχή του ΑΠΘ σε προγράμματα αλλά και η ενθάρρυνση της μετατροπής της περιοχής της οδού Αισώπου σε μια πραγματική Chinatown.

Έχετε επενδύσει στην εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης. Το άνοιγμα αφορά και την Κίνα; Με ποιον τρόπο; 

«Το λιμάνι του Πειραιά είναι η αιχμή του δόρατος της ελληνοκινεζικής συνεργασίας»

«Ο Πειραιάς είναι για την Κίνα η πόρτα εισόδου της στην Ευρώπη», τονίζει ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης που, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Πεκίνο, διαπίστωσε το έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στον δήμο του.

«Ισχυρό το κινεζικό επενδυτικό ενδιαφέρον»

[Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ]

«Η γεωγραφική θέση της χώρας μας την καθιστά φυσική γέφυρα Ευρώπης και Ασίας και προνομιακό εταίρο για το κινεζικό εμπόριο», σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Και περιγράφει την ελληνική στρατηγική για την αξιοποίηση αυτών των πλεονεκτημάτων.

Για την «στρατηγική συνεργασία» Ελλάδας-Κίνας ακούμε εδώ και πολύ καιρό. Τι έχει αλλάξει τον τελευταίο χρόνο;

«Είμαστε ακόμη στην αρχή ως προς τις σχέσεις μας με την Κίνα»

Πριν γίνει Περιφερειάρχης Αττικής η Ρένα Δούρου είχε την ευθύνη του τομέα εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δίνει προτεραιότητα στην διπλωματία της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας. Επενδύει στην εξωστρέφεια και εργάζεται για την δημιουργία ισχυρών διαύλων συνεργασίας με την Κίνα.

Εμβάθυνση των ελληνοκινεζικών σχέσεων με τη διπλωματία των πόλεων

Η 45η επέτειος εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων της Ελλάδας με την Κίνα εορτάστηκε στις 12 Ιουνίου 2017, σε εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η οποία περιελάμβανε τη μουσική παράσταση της New Oriental Chinese Music Scene, της Λαϊκής Κυβέρνησης του Δήμου Σαγκάης.

Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος-Κίνας 2017

Εξαμελής υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία των Κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων επισκέφθηκε το ΓΕΕΘΑ, την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017, στο πλαίσιο δράσεων του υφιστάμενου διμερούς Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας έτους 2017.

Η Ελλάδα ενισχύει τους δεσμούς με την Κίνα σε τηλεπικοινωνίες, ο/α & πολιτισμό, ενέργεια, μεταφορές και υποδομές

Η διεύρυνση των σχέσεων με την Κίνα στις τηλεπικοινωνίες, τον πολιτισμό, τον κινηματογράφο και την οπτικοακουστική-πολιτιστική βιομηχανία, καθώς και μέσω του διαύλου της οικονομικής συνεργασίας και των επενδύσεων, συνιστά «στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα», δήλωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς.

Δημιουργώντας μια νέα πλατφόρμα συνεργασίας και διαλόγου

Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Πεκίνο στις 12-15 Μαΐου για να συμμετάσχει στο Φόρουμ υψηλού επιπέδου Belt and Road. Στο Πεκίνο, ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Κίνας, κ.κ. Xi Jinping and Li Keqiang, απηύθυνε χαιρετισμό στο 2ο Ελληνικό Κινεζικό Φόρουμ Πόλεων και στην τελετή εγκαινίων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ξένων Σπουδών του Πεκίνου (BFSU).