Το ελληνικό βιβλίο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου

Χρόνος Ανάγνωσης
λιγότερο από
1 λεπτό

Το ελληνικό βιβλίο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου

Το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού (ΙΕΠ) συμμετείχε στην σημαντική φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Πεκίνο (Beijing International Book Fair – BIBF), στις 23-27 Αυγούστου.

[Photo: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού]

Περισσότερα από 120 βιβλία (πεζογραφία, ποίηση, παιδική λογοτεχνία, επιστημονικά βιβλία και συγγράμματα τέχνης) από την πρόσφατη ελληνική εκδοτική παραγωγή (2016-2017) από 52 ελληνικούς εκδοτικούς οίκους παρουσιάστηκαν στο Ελληνικό Περίπτερο, στην 24η  Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου (Beijing International Book Fair – BIBF), στις 23-27 Αυγούστου. Μάλιστα η ελληνική συμμετοχή βραβεύτηκε με  το Βραβείο Αριστείας Εκθέτη (Exhibitor’s Excellence Award), από ειδική επιτροπή των οργανωτών για την αναβάθμιση της παρουσίας της συνολικά, για το περίπτερό της και τις εκδηλώσεις που οργάνωσε. Βραβεία δόθηκαν σε περιορισμένο αριθμό εκθετών, με την Ελλάδα να τιμάται ως η καλύτερη παρουσία ανάμεσα στους ξένους εκθέτες. Την ελληνική συμμετοχή στην Έκθεση του Πεκίνου οργάνωσε και επιμελήθηκε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη στήριξη της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο.

Στην φετινή έκθεση - την μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου στο χώρο της Ασίας -  συμμετείχαν 2500 εκθέτες από 89 χώρες, με τιμώμενη χώρα το Ιράν, υπό το γενικό μήνυμα Iran - The Colourful Dream of Silk Road.

Το Σάββατο 26 Αυγούστου ο συγγραφέας Δημήτρης Σωτάκης, που ταξίδεψε στην Κίνα με πρόσκληση του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, παρουσίασε την πρόσφατη συγγραφική του δουλειά, με έμφαση στο μεταφρασμένο στην κινεζική γλώσσα (από εκδοτικό οίκο της Ταιβάν), βιβλίο «Το Θαύμα της Αναπνοής».  Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν δεκάδες βιβλιόφιλοι, κυρίως νέοι.

Προλογίζοντας την εκδήλωση, Έλληνας Πρέσβης κ. Λεωνίδας Ροκανάς αναφέρθηκε στη σημασία του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλγών Ελλάδας και Κίνας. Η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, τόνισε, είναι στενότερη παρά ποτέ σε όλους τους τομείς, της πολιτικής, της οικονομίας, του πολιτισμού. Ο τελευταίος αποτελεί κεντρικό στοιχείο των ελληνοκινεζικών σχέσεων για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων, η μακρά ιστορία των δύο χωρών, που αποτελεί συνεκτικό και θεμελιακό στοιχείο της φιλίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών.

Από την πλευρά του, ο συγγραφέας αναφέρθηκε  στα λογοτεχνικά του ερεθίσματα, στην ελληνική λογοτεχνική παράδοση αλλά και στη μετάβαση της γραφής του σε νέες περιοχές, όπως η καθημερινότητα και οι προκλήσεις της με έμφαση στον άνθρωπο και στα όρια του, επιλέγοντας μια γραφή συμβολική και αλληγορική. Ο Σωτάκης, γνώστης της κινεζικής γλώσσας, αναφέρθηκε επίσης στην ιδιαίτερη σχέση του με την Κίνα, στην αγάπη του για τον κινεζικό πολιτισμό και στην επιθυμία του για την διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας στην Κίνα.  Επιπλέον, ο συγγραφέας συμμετείχε σε λογοτεχνική παρουσίαση μαζί με τον γνωστό συγγραφέα Xu Zechen, την οποία διοργάνωσε το δημοφιλές ξενόγλωσσο βιβλιοπωλείο του Πεκίνου Bookworm, στις 22 Αυγούστου, με τη συμμετοχή 100 βιβλιόφιλων.
 
Στην έκθεση έκανε τα πρώτα του βήματα και το υπό έκδοση ηλεκτρονικό κόμικ «Ταξίδι στην Άβυσσο της Κεφαλονιάς», το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει σε εβδομαδιαία επεισόδια σε όλα τα κινέζικα web και mobile κοινωνικά δίκτυα στις αρχές Ιανουαρίου του 2018, στα μανδαρινικά. Ο εκδότης του Γιάννης Σκουρογιάννης, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο ελληνικό περίπτερο κατά τη διάρκεια της έκθεσης, κατάφερε μέσα σε πέντε ημέρες να δημιουργήσει  μια κοινότητα που μετρά ήδη 1467 κινέζους followers. Στην ελληνοκινεζική ομάδα παραγωγής συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο σεναριογράφος Yiming και οι κομίστες Δανάη Κηλαηδόνη (Danai), ο Πέτρος Χριστούλιας, ο Στάθης Πετρόπουλος, η Αγγελική Σαλαμαλίκη και ο Μάνος Λαγκουβάρδος.

Eξάλλου, σε μια σημαντική εκδήλωση για την ελληνική εκδοτική παρουσία στην Κίνα, που αποτυπώνει την εξωστρέφεια και δυνατότητες ελληνικών εκδοτικών οίκων, οι εκδόσεις MM Publications εόρτασαν τα 20χρονα της επιτυχούς παρουσίας τους στην κινεζική αγορά, μέσω της συνεργασίας με τον εκδοτικό οίκο Higher Education Press υπό το Κινεζικό Υπουργείο Παιδείας.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, στις 24 Αυγούστου, στο Περίπτερο του Higher Education Press, ο Έλληνας πρέσβης κ. Ροκανάς υπογράμμισε την δυνατότητα που έχει αυτή η μοναδικά επιτυχής, για την εκδοτική ελληνική παραγωγή, συνεργασία με την Κίνα να αποτελέσει πρότυπο για την ανάδειξη και άλλων συνεργασιών σε λοιπούς εκδοτικούς τομείς, αξιοποιώντας την ποιότητα και συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η χώρα μας ειδικά στον τομέα του ανθρωπίνου δυναμικού. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν  ο αναπληρωτής Διευθυντής της State Administration of Press, Publication, Radio, Film and Television, φέρων βαθμό Υφυπουργού, κ. Zhou Huilin, ο Πρόεδρος του Higher Education Press, κ.Su Yuheng, και ο γενικός Διευθυντής της MM Publications, κ. Γιάννης Μαλκογιάννης.