Η επιστήμη, τέχνη και τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων ταξιδεύει στο Πεκίνο
Στο πλαίσιο του προγράμματος δράσεων του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών και Συνεργασίας Πολιτιστικών Βιομηχανιών Ελλάδας-Κίνας, το Μουσείο Ηρακλειδών θα παρουσιάσει στο Πεκίνο, στο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (ΜΕΤΚ), από τον Οκτώβριο 2017 έως τον Μάρτιο 2018 την έκθεση «ΕΥΡΗΚΑ. Επιστήμη, τέχνη και τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων».
Φωτό: Οδόμετρο Ήρωνος (1ος αι. π.Χ) / Μουσείο Ηρακλειδών
Η έκθεση «ΕΥΡΗΚΑ. Επιστήμη, τέχνη και τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων» θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ΜΕΤΚ στο Πεκίνο τις αντιπροσωπευτικότερες αρχαιοελληνικές τεχνολογικές κατακτήσεις σε τομείς όπως η ναυπηγική, η μηχανολογία, οι επικοινωνίες, η οικοδομική, οι τέχνες, κ.ά., μέσα από πρωτότυπα ομοιώματα και εποπτικό υλικό.
Σημαντική θέση μεταξύ των εκθεμάτων θα έχει η λειτουργική ανακατασκευή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, σε τριπλάσιο μέγεθος από το πραγματικό, από πλεξιγκλάς, μπρούντζο και αλουμίνιο, η οποία θα κατασκευαστεί ειδικά για το Μουσείο Ηρακλειδών, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με την επιστημονική επίβλεψη των καθηγητών Δρ. Κυριάκου Ευσταθίου και Δρ. Γιάννη Σειραδάκη.
Επιπλέον, στην έκθεση θα παρουσιαστούν και δυο αντίγραφα ιστορικών αρχαιοελληνικών ναυαγίων, ευγενική παραχώρηση του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου και του Δήμου Σάμου.