Ελληνική Φωτογραφική Εβδομάδα στο Πεκίνο

Χρόνος Ανάγνωσης
λιγότερο από
1 λεπτό

Ελληνική Φωτογραφική Εβδομάδα στο Πεκίνο

Πολυσέλιδο αφιέρωμα στην «Ελληνική Φωτογραφική Εβδομάδα» στο Πεκίνο (28/10 - 6/11) με προσκεκλημένους τους Έλληνες φωτογράφους Ιωάννη Μαρίνογλου και Γιώργο Δούπα δημοσίευσε το περιοδικό Beijing του Δήμου Πεκίνου.

Το περιοδικό Beijing του οργανισμού Beijing This Month (Γραφείο Ενημέρωσης Δήμου Πεκίνου), περιέχει στο τεύχος 46 /2017 ειδικό πολυσέλιδο αφιέρωμα στην «Ελληνική Φωτογραφική Εβδομάδα Περιήγησης στο Πεκίνο»  (28/10 - 6/11) με προσκεκλημένους τους Έλληνες φωτογράφους Ιωάννη Μαρίνογλου και Γιώργο Δούπα. Στο πολυσέλιδο αφιέρωμα παρουσιάζονται πλάνα από την φωτογραφική εργασία των Μαρίνογλου και Δούπα και σύντομες συνεντεύξεις τους από τα σημεία περιήγησης, που αναδεικνύουν την αλληλεπίδραση καλλιτέχνη και φωτογραφικού αντικειμένου. Παράλληλα, σημειώνεται η σημασία της Φωτογραφικής Εβδομάδας για την προβολή της πόλης, με την διοργάνωση σχετικής έκθεσης σε Πεκίνο και Αθήνα, στο πλαίσιο εορτασμών Πολιτιστικού Έτους Κίνας - Ελλάδας. 

Στο εισαγωγικό του σημείωμα, το περιοδικό σημειώνει την σημασία ανάλογων φωτογραφικών εκδηλώσεων και επικεντρώνει στο πώς ο φωτογραφικός φακός των Μαρίνογλου και Δούπα μπορεί να μεταφέρει όχι μόνο στους ξένους που διαμένουν στην πόλη αλλά και στους ίδιους τους κατοίκους της, και στους Κινέζους σε άλλα σημεία της χώρας και στο εξωτερικό, μια φρέσκια ματιά για την κινεζική πρωτεύουσα, την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά, τον οικονομικό δυναμισμό και τη φιλοξενία των κατοίκων της. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στην άρτια διοργάνωση με ολοήμερη καθημερινή μετάβαση σε διακριτά σημεία της πόλης για την φωτογράφηση πτυχών της πλούσιας αρχιτεκτονικής, πολιτιστικής ζωής, οικονομίας, γαστρονομίας και άλλων πτυχών της κοινωνίας στην κινεζική πρωτεύουσα. Ενώ, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο, Ευθύμιος Αθανασιάδης, σημειώνει την πρωτοτυπία της διοργάνωσης, η οποία υπογραμμίζει τη σημασία των πολιτιστικών δεσμών και ανταλλαγών στους «Δρόμους του Μεταξιού», τόσο στο παρελθόν  όσο και σήμερα.

Η εβδομαδιαία φωτογραφική περιήγηση διακεκριμένων ξένων φωτογράφων, αποτελεί θεσμό με ιστορία από το 1999 και με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες μέχρι σήμερα από δεκάδες χώρες. Πρόκειται για την πρώτη φορά κατά την οποία διοργανώνεται αποκλειστική φωτογραφική περιήγηση ελλήνων καλλιτεχνών, και μια από  τις σπάνιες στην ιστορία του θεσμού ανάλογες εκδηλώσεις με φωτογράφους από μόνο μια χώρα.