Προωθώντας την συνεργασία Μουσείων επιστήμης και τεχνολογίας στους νέους Δρόμους του Μεταξιού
Συμμετοχή δύο ελληνικών Μουσείων στο 1ο Διεθνές Συμπόσιο Συνεργασίας Μουσείων Επιστημών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt & Road.
Το πρώτο διεθνές συμπόσιο για την συνεργασία μουσείων στον τομέα των φυσικών επιστημών και τεχνολογίας, στο πλαίσιο της πολιτικής Belt & Road που προωθεί η κινεζική κυβέρνηση, έλαβε χώρα στο Πεκίνο, στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2017. Στόχος της πρωτοβουλίας - στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι 34 μουσείων και 9 μουσειακών οργανισμών από 28 χώρες - είναι η εναρμόνιση των προσπαθειών και η οικοδόμηση συνεργιών για την ευρύτερη διάδοση των τεχνο-επιστημών και της ιστορίας τους σε σπουδαστές, μαθητές αλλά και ευρύτερο κοινό Στο συνέδριο, από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο ιδρυτής του Μουσείου Ηρακλειδών της Αθήνας κ. Παύλος Φυρός και ο κ. Αθανάσιος Κοντονικολάου Διευθυντής του Κέντρου Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας NOESIS της Θεσσαλονίκης.
Τo συμπόσιο διοργάνωσε και φιλοξένησε στους χώρους του Εθνικού Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας της Κίνας στο Πεκίνο, η Κινεζική Ένωση Μουσείων Φυσικών Επιστημών. Χαιρετίζοντας την εκδήλωση εκ μέρους της Κινεζικής Ένωσης για τις Επιστήμες και την Τεχνολογία ο αντιπρόεδρός της κος HUAΙ Jinpeng αναφέρθηκε στην σημασία που αποδίδει η Κίνα στην προώθηση της συνδεσιμότητας μεταξύ Μουσείων και επιστημονικών κοινοτήτων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt & Road και γενικότερα στον κομβικό ρόλο του διαλόγου και ανταλλαγών μεταξύ επιστημονικών κοινοτήτων από μουσεία όλου του κόσμου, στο πλαίσιο των σύγχρονων Δρόμων του Μεταξιού.
Χαιρετισμούς εκ μέρους των δύο ελληνικών μουσείων απηύθυναν οι κ. Φυρός και Κοντονικολάου. Ο κ. Φυρός αναφέρθηκε στην σημασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της πρωτοπόρου προσπάθειας του Μουσείου Ηρακλειδών στην Ελλάδα, ως ενός ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού ιδρύματος αφοσιωμένου στην προαγωγή του πολιτισμού. Αναφερόμενος στο Κέντρο Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS στην Θεσσαλονίκη, ο διευθυντής του κ. Κοντονικολάου, μίλησε για το πολυσχιδές από το 2004 έργο του Κέντρου, με σκοπό όχι απλά την παρουσίαση αλλά και διάδοση των τεχνο-επιστημών και μάλιστα με πρωτότυπο τρόπο, μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών και ψηφιοποίησης, διαλέξεων, σεμιναρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με έμφαση στον άνθρωπο και τους πολίτες.
Επιπλέον, o κ. Κοντονικολάου υπέγραψε Μνημόνιο Προθέσεων Συνεργασίας υπό τη αιγίδα της Κινεζικής Ένωσης Μουσείων Φυσικών Επιστημών, με σκοπό την παρουσίαση, εντός του 2018, έκθεσης για την αρχαία Κινεζική επιστήμη και τεχνολογία στο Κέντρο NOESIS. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται και η μεταφορά έκθεσης του Μουσείου NOESIS στην Κίνα. Σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας έχει υπογραφεί και μεταξύ του Μουσείου Ηρακλειδών και του Εθνικού Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας της Κίνας, τα οποία έχουν ανταλλάξει εκθέσεις για την αρχαία τεχνολογία και επιστήμη των δύο χωρών.