Από την Κίνα στο Σουφλί: ένας δρόμος στρωμένος με μετάξι

Χρόνος Ανάγνωσης
λιγότερο από
1 λεπτό

Από την Κίνα στο Σουφλί: ένας δρόμος στρωμένος με μετάξι

Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), κα Σοφία Στάικου, και ο Διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Μετάξης της Κίνας, κ. Feng Zhao, υπέγραψαν στις 18 Οκτωβρίου 2017, στο Χανγκτσόου της Κίνας, Σύμφωνο Συνεργασίας.

Μία σειρά από πολιτιστικές ανταλλαγές, διοργανώσεις εκθέσεων, καθώς και υλοποίηση ερευνητικών και εκπαιδευτικών δράσεων προγραμματίζονται στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας που υπογράφτηκε τον Οκτώβριο μεταξύ του Εθνικού Μουσείου Μετάξης της Κίνας και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με στόχο την ευρύτερη συνεργασία των δύο φορέων για την προβολή του πολιτισμού του μεταξιού.

Η αρχή της συνεργασίας των δύο φορέων, εξηγεί η πρόεδρος του ΠΙΟΠ κα Στάϊκου, έγινε με την επίσκεψη του Κινέζου πρέσβη, Zou Xiaoli, στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, το περασμένο καλοκαίρι. «Η κοινή στόχευση των δύο Μουσείων αναφορικά με την προβολή του μεταξιού αποτέλεσε τη βάση του διαλόγου μας. Η υπογραφή του Συμφώνου, που προέκυψε στην πορεία, είναι το θεμέλιο για τη σταδιακή οικοδόμηση της συνεργασίας των δύο φορέων με όχημα το μετάξι και τη σηροτροφία», σημειώνει.

Το προσεχές διάστημα, το ΠΙΟΠ και το Εθνικό Μουσείο Μετάξης της Κίνας θα εξειδικεύσουν τους άξονες συνεργασίας τους και θα διαμορφώσουν πλαίσιο επικοινωνίας που θα συμπεριλάβει τοπικές κοινωνίες, όπως το Σουφλί, αναπόσπαστο στοιχείο της κληρονομιάς του οποίου αποτελεί η καλλιέργεια του μεταξιού.

Με δεδομένο ότι το 2018 έχει κηρυχθεί Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στόχος είναι να ενεργοποιηθεί άμεσα, η συμφωνία των δύο φορέων, με ποικίλες δράσεις στο Σουφλί και όχι μόνο. «Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε και τα υπόλοιπα Μουσεία του Δικτύου μας, προκειμένου να καταδείξουμε τη δυναμική που μπορεί να έχει η πρωτοβουλία της Κίνας Belt & Road, σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Στάϊκου.

Το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί

Το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί ανήκει στο Δίκτυο θεματικών τεχνολογικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Στεγάζεται στο Αρχοντικό Κουρτίδη, το οποίο κτίστηκε το 1883 από ντόπιους τεχνίτες και αποτελεί αξιόλογο δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής της περιοχής.

Το Μουσείο παρουσιάζει όλες τις φάσεις και τα στάδια της προβιομηχανικής σηροτροφίας και της μεταξουργίας. Παράλληλα, προβάλλεται το κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο που ανέδειξε την περιοχή ως σημαντικό μεταξοπαραγωγικό κέντρο της Ελλάδας, από τα τέλη του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, με 4 μεγάλες βιομηχανίες μετάξης που απασχολούσαν περισσότερους από 400 ειδικευμένους εργάτες.

Ας σημειωθεί, ότι τον Ιανουάριο του 2017 το τ/δ CCTV NEWS, στο πλαίσιο αφιερώματος που παρουσίασε για την Ελλάδα, επισκέφτηκε την περιοχή του Σουφλίου. Στο σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο “Weaving a Future, One Greek Town spins silk into fortune”, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Σουφλίου κ. Ευάγγελος Πουλιλιός εξέφρασε την ελπίδα να προσελκύσει επενδύσεις από την Κίνα, επιθυμώντας να παίξει έναν ρόλο, ανάλογο του μεγέθους της πόλης του αλλά με πολλαπλά οφέλη στους νέους «Δρόμους του Μεταξιού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΙΟΠ: Μουσείο Μετάξης Σουφλίου