Μακροπρόθεσμος και αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος η Ελλάδα για την Κίνα

Χρόνος Ανάγνωσης
λιγότερο από
1 λεπτό

Μακροπρόθεσμος και αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος η Ελλάδα για την Κίνα

Αναρτήθηκε στο:

Ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Zou Xiaoli στην δεξίωση στην κινεζική πρεσβεία για τον εορτασμό 68ης επετείου από την ίδρυση της ΛΔΚ και της 45ης επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας- Ελλάδας.

«Η Κίνα θεωρεί την Ελλάδα ως μακροπρόθεσμο και αξιόπιστο στρατηγικό εταίρο, εκτιμά τον σημαντικό ρόλο που η Ελλάδα διαδραματίζει για την προαγωγή της περιφερειακής ασφάλειας και ευημερίας και θα καλωσόριζε την Ελλάδα σε έναν ακόμα ουσιαστικότερο ρόλο, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Πρωτοβουλίας του Νέου Δρόμου του Μεταξιού» τόνισε ο πρεσβευτής της Κίνας στην Αθήνα, κ. Zou Xiaoli, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τον εορτασμό της 68ης επετείου από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της 45ης επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα σε Κίνα και Ελλάδα.

Ο πρέσβης χαρακτήρισε το 2017, ως μια χρονιά εξαιρετικά πλούσιας συγκομιδής για τη σινοελληνική συνεργασία και έτος-ορόσημο για την άνθηση των διμερών σχέσεων. «Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα πάνω σε μια νέα αφετηρία, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για την εμβάθυνση της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών, την ενίσχυση των σινοευρωπαϊκών σχέσεων και τη βελτίωση της συνδεσιμότητας Κίνας-Αν. Μεσογείου» τόνισε.

«Σήμερα η πολιτική εμπιστοσύνη ανάμεσα σε Κίνα και Ελλάδα συνεχώς ισχυροποιείται, ενώ μεγάλη πρόοδος σημειώνεται στις διμερείς ανταλλαγές σε πολλά πεδία», πρόσθεσε ο Κινέζος πρέσβης.

Μήνυμα ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου
Τις θερμές ευχές, εκ μέρους του ελληνικού λαού, προς τον κινεζικό λαό για την εθνική επέτειο της Κίνας, εξέφρασε, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

«Ξέρουμε όλοι ότι Ελλάδα και Κίνα διαφέρουν σε πληθυσμό. Συναντώνται όμως σε ένα σημαντικό σημείο, όχι μόνο για τους δυο λαούς, αλλά και για την ανθρωπότητα. Και αυτό είναι: δυο μεγάλοι πολιτισμοί, πολιτισμοί αιώνων, οι οποίοι σε πολλά έχουν συμπλεύσει και σήμερα συμπλέουν ακόμη περισσότερο. Σήμερα οι δυο χώρες μας παρά τις διαφορές που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την έκταση και τον πληθυσμό, ακόμη και τα πολιτικά συστήματά, συνεργάζονται στενά και αρμονικά για να μπορέσει να εμπεδωθεί η Ειρήνη, η ευημερία και βεβαίως η πρόοδος σε ολόκληρο τον κόσμο» ανέφερε στο μήνυμά του ο κ. Παυλόπουλος.

Μήνυμα για την εθνική εορτή της Κίνας απέστειλε και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης. «Η Ελλάδα και η Κίνα, συνδέονται με μακραίωνους ιστορικούς δεσμούς, παρά τη γεωγραφική απόσταση που μας χωρίζει. Οι σχέσεις ωστόσο δεν στηρίζονται στο παρελθόν, αλλά χαρακτηρίζονται από ένα δυναμικό παρόν και προσβλέπουν σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον» τόνισε στο μήνυμά του ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «'Όπως δείχνει και η επιλογή της Κίνας ως τιμώμενης χώρας στη φετινή ΔΕΘ, οι χώρες μας αντιλαμβάνονται τη δυνατότητα, αλλά και την αναγκαιότητα της περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων, σε πολλούς τομείς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ