Οι φοιτητές, σταθερός σύνδεσμος μεταξύ πολιτισμών

Χρόνος Ανάγνωσης
λιγότερο από
1 λεπτό

Οι φοιτητές, σταθερός σύνδεσμος μεταξύ πολιτισμών

Αναρτήθηκε στο:

Επίσκεψη φοιτητών του Beijing Foreign Studies University (Τμήμα ελληνικής γλώσσας) στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Πεκίνο.

Την Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017, πρωτοετείς φοιτητές του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας στο Beijing Foreign Studies University (BFSU) επισκέφθηκαν την Πρεσβεία της Ελλάδος στο Πεκίνο. Στη συνέχεια, οι φοιτητές ξεναγήθηκαν στην έκθεση “Εύρηκα! Επιστήμη, τέχνη και τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων” του Μουσείου Ηρακλειδών, που φιλοξενείται στο China Science and Technology Museum, στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας και Συνεργασίας στον τομέα των Πολιτιστικών Βιομηχανιών.

Κατά την επίσκεψή τους στην πρεσβεία, οι φοιτητές είχαν συνάντηση με τον Πρέσβυ της Ελλάδος στη Λ.Δ. Κίνας, κ. Λεωνίδα Ροκανά, και με στελέχη του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Πεκίνου. Ο κ. Ροκανάς μίλησε στους φοιτητές για την Ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας, με ιδιαίτερη έμφαση στην αρχαία ελληνική μυθολογία, τέχνη και επιστήμη, καθώς και στην ελληνική γλώσσα και την επίδρασή της στη διαμόρφωση πολλών ευρωπαϊκών γλωσσών.

Καλωσορίζοντας τους φοιτητές, ο διευθυντής του ΓΤΕ Πεκίνου, κ. Ευθύμιος Αθανασιάδης, υπογράμμισε τη διαρκή διαθεσιμότητα της Πρεσβείας να συνδράμει τους Κινέζους φοιτητές, αλλά και τη δυνατότητα δημιουργίας με τη συνδρομή τους σύντομου βίντεο με τις εντυπώσεις τους από την επίσκεψη στην Πρεσβεία και την μέχρι σήμερα εμπειρία τους στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι η προβολή των ελληνικών σπουδών και πολιτισμού στους νέους Κινέζους.

Από την πλευρά της, η κα Ελένη Μουτσάκη, στέλεχος του ΓΤΕ Πεκίνου, συζήτησε με τους φοιτητές για τη σημασία εκμάθησης μίας γλώσσας ως τρόπου προσέγγισης ενός πολιτισμού και μίας κοινωνίας, και ως μέσου διεύρυνσης των πνευματικών αναζητήσεων, με τη διαμόρφωση νέου τρόπου σκέψης. Παράλληλα, ανέπτυξε τη σημασία αξιοποίησης της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην εκπαίδευση, αναφέρθηκε στα προγράμματα e-learning των ελληνικών Πανεπιστημίων και παρουσίασε ως case study το πρόγραμμα e-learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σημειώνεται ότι το Beijing Foreign Studies University είναι ένα από τα κορυφαία κινεζικά Πανεπιστήμια, με μακρά παράδοση στη διδασκαλία ξένων γλωσσών. Σήμερα, στο Πανεπιστήμιο διδάσκονται 67 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική. Το Πανεπιστήμιο είναι γνωστό ως “λίκνο των διπλωματών”, καθώς πολλοί πτυχιούχοι του, μεταξύ των οποίων και 400 Πρέσβεις  στελεχώνουν το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών. Τον Μάιο του 2017, κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο Πεκίνο, στο πλαίσιο του Φόρουμ Belt & Road, ο Π/Θ κ. Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου, υπογραμμίζοντας την ξεχωριστή σημασία του πολιτισμού και της εκπαίδευσης στις επαφές και ανταλλαγές μεταξύ λαών και πολιτών και ειδικά των νέων.