Αισχύλου «Αγαμέμνων» στο Εθνικό Θέατρο Κίνας

Χρόνος Ανάγνωσης
λιγότερο από
1 λεπτό

Αισχύλου «Αγαμέμνων» στο Εθνικό Θέατρο Κίνας

Συνέντευξη του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Στάθη Λιβαθινού στην China Daily

Με τίτλο «Στάθης Λιβαθινός: Σκηνοθετώντας μια ελληνο-κινεζική θεατρική συνεργασία», προβάλλεται στην ε/φ CHINA DAILY και στον ιστότοπό της συνέντευξη  του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Στάθη Λιβαθινού, με αφορμή την παράσταση «Αγαμέμνων» του Αισχύλου,  η οποία ανεβαίνει στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου Κίνας στις 20 Φεβρουαρίου, με συμμετοχή Ελλήνων και Κινέζων ηθοποιών.

Ο Στάθης Λιβαθινός, ο οποίος έχει επισκεφθεί την Κίνα τρεις φορές, μιλά για την καινοτόμο θεατρική προσπάθεια αλλά και την σχέση του με την Κίνα και την θεατρική της επιρροή, τα πολιτιστικά της αξιοθέατα και τους μοναδικής ομορφιάς, αλησμόνητους  ταξιδιωτικούς προορισμούς, όπως το Θιβέτ.

«Αγαμέμνων»
Η παράσταση «Αγαμέμνων» αποτελεί το δεύτερο μέρος της συνεργασίας μεταξύ των δύο θεάτρων, καθώς τον περασμένο Νοέμβριο παρουσιάσθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα «Ο ορφανός του Τζάο», ένα κλασσικό έργο της Κίνας, σε σκηνοθεσία του Wang Xiaoying. «Ήμουν ενθουσιασμένος από τον ‘Ορφανό του Zhao’, ένα σπουδαίο επικό και πολύ δύσκολο έργο», αναφέρει ο κ. Λιβαθινός. Ο «Αγαμέμνων», τονίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, «είναι ένα κομμάτι από κάτι μεγαλύτερο που δεν ανήκει μόνο στην Ελλάδα…ένα κομμάτι, του παγκόσμιου πολιτισμού, όπως είναι ο Μπαχ, ο Σαίξπηρ, ο Πίντερ, ο Μπέκετ, όπως ο Ντα Βίντσι, που μας προσφέρουν [με τα έργα τους] τους λόγους για τους οποίους υπάρχουμε, και διατηρούμε έτσι την ανθρώπινη υπόστασή μας».
 
Είναι εξόχως ενδιαφέρον να δει κανείς, πώς ο κλασικός Αισχύλος θα γίνει δεκτός από το κινεζικό κοινό, αναφέρει ο κ. Λιβαθηνός, ο οποίος προσβλέπει στο θεατρόφιλο κοινό του Πεκίνου να αγκαλιάσει με ενεργό ενδιαφέρον το έργο, συσχετίζοντάς το με τον κόσμο και την κοινωνία του σήμερα. Ταυτόχρονα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής δηλώνει ότι το Εθνικό Θέατρο θέλει να συνεχίσει να πρωτοπορεί, παρουσιάζοντας ένα έργο, σε δύο γλώσσες, με συμμετοχή ηθοποιών από δύο διαφορετικές χώρες, φιλοδοξώντας να συνεισφέρει στην καλύτερη κατανόηση μεταξύ των δύο πολιτισμών, ειδικά μεταξύ των νέων γενιών.

Η παράσταση «Αγαμέμνων» θα ανέβει στο Εθνικό Θέατρο της Κίνας από τις 20- 24/2 και από 26/2 έως 2/3/2019.