Ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης στο Πεκίνο

Χρόνος Ανάγνωσης
λιγότερο από
1 λεπτό

Ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης στο Πεκίνο

Ελληνική συμμετοχή στο 1ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Ε.Ε.- Κίνας στο Πεκίνο και στην πόλη Chengdu.

Με ιδιαίτερη επιτυχία, η οποία αποτυπώνεται στον αριθμό των δημοσιευμάτων στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (52.000 live streaming, 25.000 weibo viewers, 6.100 Wechat articles) διεξήχθη το 1ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Ε.Ε.-Κίνας (Πεκίνο, 21-24/11, πόλη Chengdu της κινεζικής Επαρχίας Sichuan, 25-27/11).

Το Φεστιβάλ εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Experience Europe, στόχος της οποίας είναι η παρουσίαση του πολιτισμού, των θεσμών και των λαών της Ε.Ε. στο κινεζικό κοινό, και η εμβάθυνση των δεσμών Ε.Ε.-Κίνας στον τομέα του πολιτισμού.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στο Φεστιβάλ από τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη, ο οποίος συμμετείχε σε σειρά συζητήσεων για θέματα σχετικά με τη λογοτεχνική δημιουργία, τη σημασία της διαφορετικότητας στη λογοτεχνία, τον κοινωνικό και πολιτικό ρόλο της λογοτεχνίας, τη λειτουργία της λογοτεχνικής μετάφρασης.

Σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο της ενημερωτικής εκπομπής A-talk, Yao Shun, της δημοφιλούς κινεζικής ειδησεογραφικής πλατφόρμας NETEASE.COM, ο συγγραφέας περιέγραψε τις εντυπώσεις του από την επίσκεψη στο Πεκίνο, αναφέρθηκε στον κινεζικό τρόπο σκέψης, τον οποίο χαρακτήρισε συνδυασμό φιλοσοφίας και ποίησης, μίλησε για το λογοτεχνικό του έργο, διατυπώνοντας τις σκέψεις του για τη λογοτεχνία ως προσωπική δημιουργική έκφραση. Αναφερόμενος στις προκλήσεις, που συνδέονται με τη λογοτεχνική μετάφραση, επεσήμανε ότι η διαδικασία της μετάφρασης αποτελεί μία μορφή “ειρηνευτικής διαδικασίας” ανάμεσα σε δύο γλώσσες.

Παράλληλα, ο κ. Στεφανάκης πραγματοποίησε ομιλία στο Beijing Foreign Studies University και συζήτησε με τους φοιτητές του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας για τη λογοτεχνία και τη μετάφραση. Στη διάλεξη αλλά και στη συνέντευξη που έδωσε στους φοιτητές του Τμήματος, ο συγγραφέας αντιδιέστειλε την ιστορική προς τη λογοτεχνική αφήγηση και αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η λογοτεχνία, με τη βοήθεια της μνήμης, ανασυγκροτεί και αφηγείται το παρελθόν.