«Εύρηκα» στην Κίνα!

Χρόνος Ανάγνωσης
λιγότερο από
1 λεπτό

«Εύρηκα» στην Κίνα!

Εγκαινιάστηκε, την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, στο China Science and Technology Museum του Πεκίνου, η έκθεση του Μουσείου Ηρακλειδών «Εύρηκα! Επιστήμη, τέχνη και τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων».

Η έκθεση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας και Συνεργασίας στον τομέα των Πολιτιστικών Βιομηχανιών, οργανώθηκε από το Μουσείο Ηρακλειδών σε συνεργασία με την Εταιρεία για τη Μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και τον Επίτιμο Καθηγητή του ΕΜΠ, κ. Θ.Π. Τάσιο. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται τα πλέον αντιπροσωπευτικά δείγματα επιτευγμάτων στους τομείς της ναυπηγικής, της μηχανικής, των τηλεπικοινωνιών, των κατασκευών, της αστρονομίας, ενώ ξεχωριστή θέση καταλαμβάνει αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων, στον οποίο αφιερώνεται ειδική αίθουσα με οπτικό/φωτογραφικό υλικό από τις υποβρύχιες έρευνες.

Κατά την τελετή των εγκαινίων, η Πρεσβευτής-Σύμβουλος, κα Ελισάβετ Φωτιάδου, συνέδεσε τον τίτλο της έκθεσης «Εύρηκα» με τις πνευματικές αναζητήσεις των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν τον κόσμο, ανέπτυξαν τη φιλοσοφία, την επιστήμη και την τεχνολογία. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην έκθεση αρχαίας κινεζικής τεχνολογίας, που φιλοξενείται αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα, στο Μουσείο Ηρακλειδών, καθώς και στο ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας στον τομέα των μουσείων, της συντήρησης αρχαιοτήτων, της μετάφρασης, του θεάτρου, του κινηματογράφου.

Ο ιδρυτής του Μουσείου Ηρακλειδών, κ. Παύλος Φυρός, στην ομιλία του επεσήμανε την εφευρετικότητα των αρχαίων Ελλήνων ως αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους να δώσουν λύσεις σε ανάγκες της καθημερινής ζωής. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας των δύο μουσείων, με την εκπόνηση ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, προκειμένου να ενισχυθεί η αμοιβαία κατανόηση των παλαιών και των σύγχρονων επιτευγμάτων των δύο λαών, και ολοκλήρωσε την ομιλία του με την ευχή η έκθεση να αποτελέσει μια μεγάλη επιτυχία, φέρνοντας Ελλάδα και Κίνα εγγύτερα, συνεισφέροντας έτσι στην στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο λαών.

Ο Διευθυντής του China Science and Technology Museum, κ.Yin Hao, αφού ευχαρίστησε το Μουσείο Ηρακλειδών για τις προσπάθειες που κατέβαλε για την υλοποίηση και παρουσίαση της έκθεσης στην Κίνα, υπογράμμισε ότι οι  ανταλλαγές μεταξύ των μουσείων αποτελούν σημαντική παράμετρο υλοποίησης της κινεζικής πρωτοβουλίας BRI, καθώς και μία καλή αρχή για την επικοινωνία και συνεργασία του κινεζικού μουσείου με αντίστοιχα ελληνικά.

Το μέλος της Κινεζικής Ακαδημίας Τεχνολογίας και Επιστημών (China Assoc. for Science and Technology), κ.Wu Xiangping, διατύπωσε την άποψη ότι το ερευνητικό πνεύμα και ο ορθολογισμός των αρχαίων Ελλήνων ενέπνευσαν και εμπνέουν τη σύγχρονη επιστημονική σκέψη, σε όλους σχεδόν τους τομείς, και εξέφρασε την ελπίδα για μακροπρόθεσμη και βιώσιμη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 7 Μαρτίου 2018.