Ο πολιτισμός και οι ιστορικές σχέσεις αποτελούν τη βάση των στέρεων διμερών σχέσεων

Χρόνος Ανάγνωσης
λιγότερο από
1 λεπτό

Ο πολιτισμός και οι ιστορικές σχέσεις αποτελούν τη βάση των στέρεων διμερών σχέσεων

Αναρτήθηκε στο:

Οι ελληνοκινεζικές σχέσεις και η δυναμική τους στο επίκεντρο συνέντευξης του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κίνα, κ. Λεωνίδα Ροκανά στην αγγλόφωνη κινεζική ε/φ Global Times.

Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης φέτος 45 χρόνων από την εγκαθίδρυση διμερών διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, ο Πρέσβης της χώρας μας στην Κίνα, κ. Λεωνίδας Ροκανάς, σε σνέντευξή του στη δημοφιλή πανκινεζικής κυκλοφορίας εφημερίδα και ιστοσελίδα Global Times, παρουσίασε τις απόψεις του για τις ελληνο-κινεζικές σχέσεις και τη δυναμική τους.

Ο κ. Ροκανάς υπογράμμισε τη σημασία του πολιτισμού και των ιστορικών σχέσεων με την Κίνα ως βάση της εμπιστοσύνης και φιλίας που υποστηρίζει τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και αναφέρθηκε στη διευρυμένη συνεργασία και τις ανταλλαγές στο ύπατο επίπεδο μεταξύ ηγεσιών των δύο χωρών όπως αποτυπώνεται στην παρουσία δύο φορές του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στην Κίνα τα δύο τελευταία χρόνια, στη διοργάνωση του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2017 και εν γένει στην αύξηση των διμερών επαφών και ανταλλαγών την τελευταία διετία.

Ειδικότερα στον τομέα πολιτισμού, ο Έλληνας πρέσβης σημείωσε την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη της Ελληνίδας Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Κίνα και την απόφαση για επέκταση του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών και Συνεργασίας Δημιουργικών Βιομηχανιών Ελλάδας - Κίνας και το επόμενο έτος με την υπογραφή σχετικού Μνημονίου, ενώ υπογράμμισε τη διενέργεια πολλών εκδηλώσεων πολιτιστικού ενδιαφέροντος και την προώθηση συνεργασιών σε πλείστους τομείς όπως είναι οι μουσειακές εκθέσεις, η συντήρηση αρχαιοτήτων, η συνεργασία εθνικών θεάτρων, οι μεταφράσεις βιβλίων κ.α. Τόνισε, επίσης, και την πρόδηλη σημασία της πολιτιστικής συνεργασίας για την ανάπτυξη περαιτέρω τουριστικών σχέσεων, όπως και τη σημασία της εγκαινίασης στα τέλη του περασμένου μήνα της απευθείας πτήσης της Air China μεταξύ Πεκίνου και Αθήνας.

Αναφορικά με τις επενδυτικές σχέσεις, ο πρέσβης Ροκανάς σημείωσε το τεράστιο δυναμικό που υπάρχει για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους, τη ραγδαία ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα (αύξηση 44% για τα έτη 2015 και 2016 και κατά 70% σχεδόν το πρώτο 7μηνο 2017), την αύξηση του διμερούς εμπορίου και τη σημασία βελτιστοποίησης - με τη στήριξη Κίνας - του εμπορικού μας ισοζυγίου και της μείωσης του ελληνικού ελλείμματος.

Σε ερώτημα για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις και την όψιμη κριτική που δέχεται η στρατηγική διείσδυσης της Κίνας στον ελληνικό χώρο από τα διεθνή ΜΜΕ, ο Έλληνας πρέσβης υπογράμμισε τη σημασία τους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, και το γεγονός ότι αυτές δεν είναι ανταγωνιστικές αλλά συμπληρωματικές των σχέσεων Ελλάδας με άλλες χώρες και με την ΕΕ. Τόνισε ότι η Ελλάδα διαβλέπει στην πρωτοβουλία Belt and Road την χάραξη μιας ανοιχτής, ισότιμης, και αμοιβαίως επωφελούς πολιτικής διασυνδεσιμότητας, την οποία επιθυμεί να στηρίξει διαδραματίζοντας πάντα έναν κρίσιμο ρόλο στην περιοχή της ως πυλώνας και παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.

Τέλος, αναφορικά με τις δυνατότητες επενδύσεων της Κίνας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στο ειδικό βάρος των τομέων υποδομών-μεταφορών, ICΤ και τηλεπικοινωνιών, και ενέργειας, υπογραμμίζοντας τη συμπερίληψή τους στο διμερές Σχέδιο Δράσης που υπεγράφη τον περασμένο Μάιο στο Πεκίνο, το οποίο αναβάθμισε ουσιαστικά την υφιστάμενη Σχέση Στρατηγικής Εταιρικής Συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας.

συνέντευξη στην The Global Times -EN]